KЮФТЕТА В ГРЪЦКИ СТИЛ С ДИП ОТ КИСЕЛО МЛЯКО И КОПЪР
Вероятно всички сте чували за известните гръцки кюфтета или keftеdas, които винаги сервирани горещи и с интензивен аромат, са част от почти всеки неделен семеен обяд в Гърция и от менюто на всеки гръцки ресторант – от гръцката механа до изисканите ресторанти със звезда Michelin (вероятно в по-гурме версия J)
Ще опиша и ще ви предложа рецептата на хрупкавите и сочни кюфтета на баба, с които никой ресторант със звезда Michelin не може да се конкурира. Това са кюфтетата, които разпознавате веднага по тяхната миризма, докато се прибирате вкъщи, дори преди да отключите вратата. Това са кюфтетата, които не можете да спрете да ядете, дори и да сте изяли достатъчно. Това са кюфтета, за чиито калории никоя жена не мисли (повярвайте ми), докато ги яде.
Комбинацията от подправки и билки, които използваме в рецептата по-долу, е не само вкусна, но и подпомага доброто храносмилане. Добавянето на чесън може да създаде много остър и интензивен вкус, но за някои хора комбинацията от чесън и лук може да е неприятна. Във всеки случай можете да намалите количеството чесън или изобщо да не използвате.
Нека да разгледаме рецептата заедно с няколко тайни, които ще я направят уникална.
Съставки
- 1 червен лук, настърган
- 500 гр телешка кайма (смляно говеждо или агнешко!)
- 200 г свинска кайма (смляно свинско)
- 2 скилидки чесън
- 2 филии стар хляб, накиснати в мляко или вода и изцедени, за да се отстрани излишната вода или 60 гр. галета
- 1 яйце
- 2 ч.л. сушен магданоз, нарязан на ситно
- 1 ч.л. сушена мента
- 1/2 ч.л сушен риган
- 1 с.л. зехтин
- 3/4 ч.л. сол
- черен пипер на вкус
За сервирането са Ви необходими:
- 1/2 чаша бяло брашно
- зехтин
- ситно нарязан магданоз по желание, за гарнитура
- сос от кисело мляко и копър (Забележка 1)
Инструкции
1. Хлябът се накисва в мляко за 5 минути и след това го изстискайте, за да отстраните излишната течност.
2. Добавете говеждото, свинското, лука, чесъна, изцедения хляб, яйцето и сушените билки в голяма купа. Поръсете със сол и черен пипер. Омесете ги добре (на ръка), докато се получи хомогенна смес, но не прекалявайте. Ако ги месите прекалено дълго, това ще направи кюфтетата жилава, а ние не искаме това. Покрийте купата с пластмасова обвивка и оставете сместа да почива в хладилника поне 1 час. * Тази стъпка ще ви помогне да оформите по-лесно кюфтетата, но ако бързате, можете да я пропуснете.
3. Поставете брашното в плитък тиган, оформете сместа на малки топки (около 3-4 см). Използвайте лъжичка за сладолед със среден размер, за да оформите еднакъв размер топки. Ако нямате, можете да използвате ръцете си. Оваляйте топките в брашното и ги поставе върху чиния или хартия за печене.
4. Загрейте зехтина в голям тиган, преди да поставите кюфтетата вътре. Зехтинът трябва да покрива половината от кюфтето. Запържете кюфтетата на части от по 10-15 броя. След като покафенеят, намалете котлона и ги оставете да се сготвят. Повишете температурата на котлона преди да поставите следващата част от кюфтетата.
5. Извадете ги и тстранете излишния зехтин с хартиена кърпа/салфетка. Повторете с останалите кюфтета.
6.Сервирайте ги горещи с пърленка, сос с кисело мляко и салата!
Малки тайни
1. Комбинацията от свинска и телешка кайма води до много по-добър вкус.
2. Моето предложение е да приготвите сместа от вечерта на предишния ден, оставете я да почива в хладилника (10-12 часа) и ги изпържете на следващия ден. По този начин подправките ще имат време да освободят ароматите си.
3. Омесете кюфтетата с ръце, те са най-доброто средство. Ако не искате да докосвате сурово месо, дървена лъжица също ще свърши добра работа.
4. Препоръчвам ви да намажете ръцете си със зехтин, преди да омесите кюфтетата, те ще се оформят по-добре и ще се напукат по-малко.
5. Колкото повече подправки използвате в кюфтетата си, толкова по-добри и по-вкусни биха станали те. Експериментирайте с мента, риган, майорана, копър, див копър и всичко друго, което може да ги направи идеални по ваш вкус.
Използвам сушени подправки по 3 причини: Първо, защото те отстраняват водата и имат по-силен аромат. Второ, защото когато купувам пресни билки, рядко ги използвам веднага, така че повечето пъти те се развалят в хладилника. Обикновено съм притисната от времето, а сушените подправки и билки са готови да се използват веднага.
Бележка 1 (рецепта за дип с кисело мляко)
Лесен и бърз дип без мазнини за гръцки кюфтета / кефлети
- 1 чаша кисело мляко
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 1 ч.л зехтин
- 1 ч. л. сушен копър
- 1 смлян чесън или 1/8 ч.л. чесън на прах (по желание)
- сол и черен пипер (колкото искате)
В малка купа смесете всички съставки и разбъркайте добре. Овкусете и добавете подправки според вкуса ви.
Съхранявайте в хладилника в херметически контейнер до 5 дни.
Комбинира се отлично с пресни нарязани зеленчуци, пърленка, картофен чипс.
Как да заменим пресните билки със сушени?
Когато готвите, можете да използвате сушени или пресни билки. Някои рецепти изискват пресни билки, но понякога пресните билки не са налични или може би не си струва да ходите до супермаркета, за да купите голямо количество, когато е необходима само чаена лъжичка.
За да конвертирате количество пресни билки в съответното количество сушени билки и обратно, следвайте следната формула:
Тази формула ще работи за конвертирането на повечето пресни в изсушени билки, но има някои изключения. Това са:
Босилек: 1 чаена лъжичка сушен босилек за = 2 чаени лъжички пресен босилек.
Салвия: 1 чаена лъжичка сушен градински чай = 7 пресни листа или 2 чаени лъжички смлян пресен градински чай
Джинджифил: 1/4 чаена лъжичка сух смлян джинджифил = 1 чаена лъжичка прясно настърган джинджифил.
Лук: 1 чаена лъжичка лук на прах = 1 малка глава лук
Чесън: 1/8 чаена лъжичка чесън на прах = 1 цяла скилидка чесън
Магданоз: 1 чаена лъжичка сушен магданоз = 2 чаени лъжички пресен магданоз
Мащерка: ¾ чаена лъжичка сушена мащерка = 1 супена лъжица прясна мащерка