Интересни факти за чая Ройбос

интересни факти за чая ройбос
Чаят Ройбос набира все по-широка популярност в света не само заради плътния си вкус и наситен аромат, но и заради многобройните си лечебни свойства.
Днес можете да срещнете името ройбос дори и в прдукти за отслабване, в бои за коса или кремове за лице и тяло, но колко наистина знаете за това специално растение от планините на Западен Кейп?
Ще разкрием няколко интересни факта за чая ройбос, така че най-добре си пригответе една чаша с ароматната напитка и нека започваме.
1. Чаят ройбос технически не е истински чай, а билка
Зеленият и черният чай идват от растението Camellia sinensis, докато Rooibos се извлича от храст, наречен Aspalathus linearis. Игловидните листа на това растение се събират и ферментират на партиди, по време на които протича процесът на окисление, придавайки му красивия червен цвят, който познаваме.
2. Ройбос расте само в Южна Африка
Поради много специфичната почва и климат, необходими за процъфтяването на издръжливото растение Ройбос, регионът Седерберг в Западен Кейп е единственото място в целия свят, където може да се култивира ройбос.
3. „Ройбос“ е име, защитено от закона
Името Rooibos се радва на правна защита със статута си на географски индекс (GI). Това означава, че продуктите могат да използват запазеното наименование „Ройбос“ само ако чаят е с произход от планинския регион Седерберг в Западен Кейп.
През 2013 г. френска компания се опита да регистрира термина търговска марка „Южноафрикански ройбос“, за да получи изключителните права за използване на името. Въпреки това Министерството на търговията и индустрията успешно защити този ход след дълга съдебна битка и Южна Африка  изапази изключителните права на интелектуална собственост.
4. Има различни сортове ройбос
Ройбос се класифицира според дължината, аромата, цвета и вкуса си. Когато става въпрос за различни степени, обикновено ще видите Rooibos в категории като Superior Long Cut, Extra Fine или Standard Cuts.
5. Ройбос има реални ползи за здравето
Ползите от този чай са добре документирани и въпреки че има продукти, които преувеличават ползите му за здравето, фактите са, че ройбос наистина съдържа полезни свойства. Според Южноафриканския съвет по Ройбос (SARC).: „Полифенолите в ройбос имат противовъзпалителни, антивирусни и антимутагенни свойства. Тези фенолни съединения предпазват тялото от свободните радикали, които могат да причинят рак и сърдечни заболявания.
6. Наистина е добър за кожата ви
Ройбос съдържа естествена хидрокси киселина и други минерали, които са полезни за лечението на кожни заболявания като екзема и акне. Съществуват и множество текущи проучвания, целящи да докажат свойствата на чая против стареене. Всъщност Ройбос е известен като чай за дълголетие в Япония, тъй като много японски жени признават предимствата му против стареене.
7. Ройбос съдържа 0 калории
Това е вярно! Този чудодеен чай също е без кофеин, танин, с ниско съдържание на натрий и напълно натурален, така че можете спокойно да се насладите на няколко чаши на ден.
8. Ройбос може да се използва като естествен оцветител
Поради наситения си червен цвят, Rooibos може да се използва като естествена боя за вълна и памучна прежда, а също така се използва и като естествена боя за коса без химикали.
9. Можете да му се насладите както горещ, така и студен
Irie, Tea, Herbal, Fruity, Rooibos, Lemongrass, Lovely
Често използван като основа в много комбинации за приготвянето на студен чай, от ройбос може да се приготви успокояваща гореща чаша чай или освежаваща студена напитка. Добавете малко мед на вкус и селекция от сезонни плодове и ще имате страхотна (и здравословна) алтернатива на пълните със захар и всякакви химикали напитки.
Информацията е взаимствана от тук.