Как да съчетаваме най-добре чай и храна

Чаят има разнообразен и интересен вкусов профил – такъв, който е толкова сложен, ако не и по-сложен от виното. И по същия начин, по който можете да комбинирате вино с храна, можете също да комбинирате чай с храна. Може би вече знаете това инстинктивно, когато жадувате за черен чай и препечена филийка през уикенда или се наслаждавате на зеления чай с жасмин, сервиран в местния китайски ресторант.
Целта на съчетаването на чая с храната е да се постигне баланс и да се намери съвпадение, което едновременно подобрява вкуса на ястието и чая.
Ако търсите нов начин да впечатлите гостите си на следващата вечеря или просто да се позабавлявате малко у дома, тази статия ще ви даде насоки как най-добре да съчетаете видовете чай и храни.

Започнете, като съпоставите “тежестта” и интензивността на ястието и чая

Шестте вида чай: бял, зелен, жълт, улонг, черен, тъмен, като цяло (но не винаги), стават по-интензивни, колкото повече се спускате надолу по спектъра. Започвайки с белия чай, който създава най-деликатните и фини вкусове и усещания в устата и завършвайки с черните и тъмните чайове, които имат най-дълбоките вкусове и най-високо съдържание на танин/стипчивост.
Когато имате предвид ястие, с което искате да съчетаете чай, помислете за “тежестта” на ястието и какъв вид чай има подобен интензитет. Например, можете да съчетаете зелен чай с бяла риба или черен чай с червено месо, но не бихте съчетали бял чай с къри, тъй като деликатните нотки на чая ще бъдат заглушени от силните аромати на подправките.

Намерете вкусови нотки, които съответстват на храната

Можете да подобрите вкуса, като изберете чай, който има същите нотки като ястието, с което го пиете. Например, Gyokuro (зелен чай от Япония), който има морски и растителни нотки и се съчетава добре с обикновена бяла риба и зеленчукови ястия.

Намерете вкусови нотки, които допълват храната

Ако познавате добре храната и вкуса, ще разберете кои различни вкусове се допълват взаимно. Помислете за различни храни, които се съчетават добре. Например синьо сирене и круша, прошуто и пъпеш, орехи и мед, агнешко и розмарин, шоколад и сметана. Помислете за вкусове, които се съчетават добре с основните съставки на ястието, след което намерете чай с тези вкусове. Например, можете да съчетаете черен чай, който има нотки на черен шоколад с карамелов орехов пай и сметана. Сладникавите нотки в чая се съчетават добре със солени ястия, както и стипчивите, леко горчиви нотки –  с сладки ястия и десерти.

Усещане в устата и текстура

Начинът, по който храната се чувства в устата ви, оказва решаващ ефект върху изживяването ви от тази храна: помислете за хрупкави печени картофи, копринен шоколадов мус, пухкаво бавно приготвено агнешко. Чаят също има текстура и начинът, по който се усеща в устата ви, може да бъде стипчив (усещане за сухота), мек и мек или плътен (галещ устата ви) например. Ястие, което е богато и мазно, като червеното месо, се съчетава много добре с черен чай от Шри Ланка или Асам, тъй като тези чайове често имат високо съдържание на танин, което води до стипчивост, която действа като средство за почистване на небцето между всяка хапка.

Ето няколко прости двойки, с които да започнете:

Бял чай: салата от краставици, меко сирене (например камамбер), панакота
Зелен чай: суши, риба и задушени зеленчуци, растителни салати, пиле, ориз
Лек улонг: миди, омар, скариди, плодова салата
Тъмен улонг: патица, пушено/сушено месо, печени зеленчуци, гранола/мюсли, палачинки с кленов сироп
Млечен черен чай: червено месо, шоколад, сладкиши, богати десерти, млечна баница
Горчив силен черен чай: богата английска закуска, препечени филийки със сладко, сирене (или след храна като дижестив)
Ройбос: сирене, чийзкейк, баница
Информацията е взаимствана от:
https://theteacurator.co.nz/blogs/news/a-beginner-s-guide-to-food-and-tea-pairing