Намираме се в прекрасния есенен сезон, известен с ярките си цветове и изобилието си от плодове и зеленчуци. Един от тях – тиквата – може да бъде чудесен “стоплящ душата десерт” за цялото семейство особено с подходящата подправка.
Затова от Тийхаус.бг решихме да включим в асортимента си вкусна и здравословна подправка, с която да приготвите десерти с тиква. Можете спокойно да я добавите към любимите си десерти от детството като тиквеник, пълнена и печена тиква, тиква с яйца и мляко, или да изпробвате тази лесна рецепта за американски тиквен пай, сервиран традиционно на Деня на благодарността.
Съставки
- 2 големи яйца и 1 жълтък
- 1/2 чаша кафява захар
- 1/3 чаша бяла захар
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1 с.л подправка за тиква
- 1/2 чаена лъжичка лимонова кора
- 2 чаши пюре от печена сладка тиква (може да използвате и пюрирана варена тиква)
- 1 1/2 чаши течна сметана
- 1 добре охладено или замразено тесто за пай.
Метод
1. Загрейте фурната до 220 °С.
2. Направете пълнежа като разбийте яйцата в голяма купа. Смесете кафявата и бялата захар, солта, подправката за тиква и лимоновата кора. Добавете тиквеното пюре. Разбъркайте сметаната. Разбивайте заедно, докато всичко се смеси добре.
3. Изсипете пълнежа във форма за пай и печете при висока температура от 220 °С за 15 минути.
След 15 минути намалете температурата до 180 °С. Печете още 45 до 55 минути. Пайът е готов, когато върхът на ножа, поставен в центъра, излезе мокър, но относително чист.
4. Охладете за 2 часа. Сервирайте с бита сметана.