Подправки като карамфил, бахар, индийско орехче, канела и джинджифил придават познат, топъл вкус на класическите рецепти, като меденки и чай (традиционен индийски чай с подправки). Поотделно или в комбинации, те също могат да внесат вълнуващо разнообразие в най-новите ви кухненски творения: Помислете за смутита от джинджифил и индийско орехче или ориз с канела и бахар. Освен кулинарната им употреба, всяка от тези подправки предлага потенциални ползи за здравето.
Карамфил
Евгенол, активният компонент на карамфила, предлага редица потенциални ползи за здравето, включително антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови ефекти, според преглед на публикувани в миналото изследвания, които се появяват в броя на списанието „Молекули“ за май 2012 г. Можете също така да използвате евгенол като локален антисептик и обезболяващо средство при незначителни порязвания и ожулвания. Учените отбелязват, че екстрактът от карамфил е показал инхибиращ ефект срещу рак на кожата, костите, кръвта и стомаха.
Бахар
Бахарът предлага стабилни антиоксидантни и детоксикиращи ползи, според проучване с епруветка, публикувано в изданието от януари 2011 г. на „Natural Products Research“. Изследователите идентифицират евгенола като основно активно съединение в бахара, като отбелязват, че той проявява значителна способност да неутрализира свободните радикали – реактивни молекули, които причиняват увреждане на клетките. Съединението също показа силна способност да се свързва с метали, което означава, че може да бъде полезно за отстраняване на токсични метали, като живак и олово, от тялото.
Индийско орехче
Ползите от индийско орехче против стареене са демонстрирани в изследване на тъканни култури с клетки от човешка кожа, публикувано в брой от 2012 г. на „Биологичен и фармацевтичен бюлетин“. Съединение, намиращо се в индийско орехче, наречено мацелиган, защитава клетките от увреждане от ултравиолетово лъчение, като инхибира активността на увреждащите тъканите ензими и насърчава повишеното производство на колаген.