Ползи за здравето от комбинацията “карамфил, бахар, индийско орехче, канела и джинджифил”

Подправки като карамфил, бахар, индийско орехче, канела и джинджифил придават познат, топъл вкус на класическите рецепти, като меденки и чай (традиционен индийски чай с подправки). Поотделно или в комбинации, те също могат да внесат вълнуващо разнообразие в най-новите ви кухненски творения: Помислете за смутита от джинджифил и индийско орехче или ориз с канела и бахар. Освен кулинарната им употреба, всяка от тези подправки предлага потенциални ползи за здравето.

Карамфил

Евгенол, активният компонент на карамфила, предлага редица потенциални ползи за здравето, включително антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови ефекти, според преглед на публикувани в миналото изследвания, които се появяват в броя на списанието „Молекули“ за май 2012 г. Можете също така да използвате евгенол като локален антисептик и обезболяващо средство при незначителни порязвания и ожулвания. Учените отбелязват, че екстрактът от карамфил е показал инхибиращ ефект срещу рак на кожата, костите, кръвта и стомаха.

Бахар

Бахарът предлага стабилни антиоксидантни и детоксикиращи ползи, според проучване с епруветка, публикувано в изданието от януари 2011 г. на „Natural Products Research“. Изследователите идентифицират евгенола като основно активно съединение в бахара, като отбелязват, че той проявява значителна способност да неутрализира свободните радикали – реактивни молекули, които причиняват увреждане на клетките. Съединението също показа силна способност да се свързва с метали, което означава, че може да бъде полезно за отстраняване на токсични метали, като живак и олово, от тялото.

Индийско орехче

Ползите от индийско орехче против стареене са демонстрирани в изследване на тъканни култури с клетки от човешка кожа, публикувано в брой от 2012 г. на „Биологичен и фармацевтичен бюлетин“. Съединение, намиращо се в индийско орехче, наречено мацелиган, защитава клетките от увреждане от ултравиолетово лъчение, като инхибира активността на увреждащите тъканите ензими и насърчава повишеното производство на колаген.

Канела

Канелата подобрява регулирането на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2, според проучване, публикувано в изданието „Nutrition Research“ от юни 2012 г. Участниците са консумирали 120 милиграма екстракт от канела на ден, в допълнение към конвенционалните лекарства за диабет, в продължение на три месеца. Резултатите показват по-ниски нива на глюкоза в групата, в която хората са приемали канела, в сравнение с контролната група, която приема лекарства без канела. Канелата също понижава нивата на гликирания хемоглобин, кръвен маркер, който отразява нивата на глюкозата за три месеца преди теста.

Джинджифил

Джинджифилът може да помогне за облекчаване на болките в мускулите и ставите, според проучване, публикувано в изданието “The Journal of Pain” от септември 2010 г. Участниците с остеоартрит, които консумират суров или термично обработен джинджифил дневно в продължение на 11 дни, съобщават за значително облекчаване на болката и с двата вида джинджифил.
Статията е взета от:
https://healthyliving.azcentral.com/health-benefits-cloves-allspice-nutmeg-cinnamon-ginger-17114.html