Подправката може да бъде семе, плод, корен, кора или друга част от растението, които се използват главно за овкусяване, оцветяване или консервиране на храна. Подправките се отличават от билките, които представляват листата, цветята или стъблата на растенията и се използват за овкусяване или гарниране.
Употребите на подправките са много и различни. При готвенето подправката е необходима в почти всяка рецепта. Освен че прави храната по-вкусна, всяка подправка крие редица ползи за здравето. Етеричните масла, извлечени от подправките, се използват в парфюмерията, производството на сапун, козметиката и други отрасли.
Някои от най-известните подправки, които можете да срещнете в кухните на много държави са например:
Пипер, бахар, чили, риган, дафинов лист, кимион, карамфил, босилек, джоджен, розмарин, канела, индийско орехче, къри, куркума, лют червен пипер, махлеб, кардамон, резене семена, джинджифил.
Подправките могат да добавят нови вкусове и аромати при готвенето без да съдържат добавени мазнини, натрий или калорий. Експериментирайте с различните подправки, за да видите какво харесвате най-много.
* За да получите повече аромат и вкус от подправките, купете ги в малки количества и ги използвайте бързо.
**Съхранявайте ги цели или смлени в херментични контейнери на хладно и тъмно място.