История на Цейлонския чай

Шри Ланка е остров в Индийския океан, който се намира в южната част на индийския субконтинент. Шри Ланка е била известна още като “Цейлон” по време на колониалното управление и до 1972 г.

Островът е бил известен от древни времена. Древните гръцки географи го наричат Тапрбана. Персийците и арабите споменават за Сарандиб (произхода на английската думата  за случайност- “serendipity”), докато Цеилао е името, дадено на Шри Ланка от Португалската империя при пристигането й през 1505 г. Това име по-късно е преведено на английски като Цейлон.

Въпреки че страната е сравнително малка, тя има най-високото ниво на биоразнообразието в Азия! Целият участък включва красиви тропически плажове, зеленина, планини с хладен климат и древни паметници. Шри Ланка е известна и с топлите, усмихнати и гостоприемни хора с дълга традиция на богато наследство.

Името „ Цейлон“ е синоним на висококачествени производители на чай. Уникалният вкус на чая е открит от Шотландския пионер Джеймс Тейлър. Тейлър посетил Индия през 1866г., за да научи основните правила за отглеждане на чаени плантации. След това посетил Шри Ланка и създал плантация в имение Loolecondera в Канди. Тази плантация била разположена на само 19 акра (77,000 кв.м.) през 1867г.

По време на периода, в който Тейлър живее в имението Loolecondera, износът на чай се увеличава от 10 кг.  на 81 тона, а през 1890 г. достига 22 900 тона…

От тогава „ Чистия Цейлонски чай“ станал известен по целия свят като най-изтънчената природна напитка на планетата. Днес се консумира по всички части на света.

Днес Шри Ланка се гордее с постиженията си като един от водещите световни производители и износители на чай. Също така е горда да твърди, че според последните констатации на FDA (Федералната агенция на Министерството на здравеопазването и човешките услуги на Съединените щати), която се счита за най-строгата здравна агенция в света, Цейлонския чай е сертифициран като най-чистия чай в свят.