Полезни свойства на чая Лапачо

Лапачо е наименованието на изключително лечебен билков чай, произхождащ от Южна Америка. Представлява изсушената кора на дървото Розово лапачо (Handroanthus impetiginosus), което расте в Амазонската джунгла. Характерно за това дърво е, че натрупва хранителни вещества и минерали като хром, кобалт, желязо, магнезий силиций и др. в продължение на 700 години и ги складира в кората си.

Чаят Лапачо е открит и използван за първи път от инките като отвара и лекарство. В последствие славата му се е разпространила сред местното население на Южна Америка.

Днес Лапачо е предпочитан билков чай с дървесен вкус и нотки на ядки и ванилия навсякъде по света. Проведени са редица научни изследвания за ефекта му за здравето, за който е доказано, че се дължи най-вече на веществото lapachol.

За разлика от чая Йерба Мате, който също произхожда от Южна Америка, Лапачо не съдържа кофеин. Двата вида чай обаче, както повелява традицията в тази част на света, са създадени да се комбинират заедно за максимален лечебен ефект. Чаят от Йерба Мате допълнително активира свойствата на Лапачото, добавяйки и своито полезно действие.

Нека сега да разгледаме някой от лечебни свойства на чая Лапачо.

ПОДХОДЯЩО ЛЕЧЕБНО СРЕДСТВО ПРИ НАСТИНКА И ГРИП

Антимикробните качества на съдържащите се в Лапачото вещества предпазват човешкия организъм от грип и простудни заболявания, унищожавайки патогенните бактерии.

ПОДТИСКА АПЕТИТА ПРИ НАДНОРМЕНО ТЕГЛО

Много проучвания показват връзката между консумацията на чай Лапачо и естественото отслабване. Доказано е, че кората на дървото блокира действието на панкреатичния ензим като по този начин намалява абсорбирането на мазнините и води до загуба на калории.

ИМА ПРОТИВО-ВЪЗПАЛИТЕЛЕН ЕФЕКТ

Чаят от Лапачо може спокойно да се конкурира с куркумата по своите противовъзпалителни свойства. Екстрактът от Лапачо доказано намалява възпаленията с 30 до 50 процента.

ИЗПОЛЗВА СЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ И ПРОФИЛАКТИКА НА РАЗЛИЧНИ БОЛЕСТИ

Болести като диабет, запек, възпаление на пикочния мехур, астма и дори рак са били излекувани с чай от Лапачо. Играе ролята на имуностимулатн както са ехинацеята, женшенът и други, но ги превъзхожда по действие.

ИМА СЛАБИТЕЛЕН ЕФЕКТ

Редовната употреба на чай от Лапачо води до нормализиране на естествената чревна микрофлора и води до редовно и безпроблемно освобождение на червата

СЛУЖИ КАТО ЕСТЕСТВЕН АНТИБИОТИК

ИМА АНТИ-ЕЙДЖИНГ ЕФЕКТ

Изледванията доказват, че натрупването на свободните радикали, причиняващи състаряването, се подтиска от съдържащите се в Лапачото вещества.

ГРИЖИ СЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА КРЪВТА и костния мозък тъй като води до прозводството на повече кръвни телца и повишава притока на кислород, достигащ до всички части на тялото

ПОМАГА ПРИ СЪСТОЯНИЯ като лупус, псориазис и болест на Паркинсон

Как се приготвя чаят Лапачо

Всяка държава има свой начин за приготвяне на чая. Най-базовата рецепта е тази, при която 2 чаени лъжици се сваряват в половин литър вода за около 5 минути, след което чаят се оставя да престои 20-тина минути. Можете да съхраните чая в хладилник за няколко дни.

Колко често и кога да пием чай Лапачо

  • Препоръчителната доза е две до три чаши на ден

Може да се приема:

  • През целия зимен период/ период на грип
  • При проблеми с храносмилането като запек и др.
  • При хронична или остра инфекция в тялото