Лапачо е наименованието на изключително лечебен билков чай, произхождащ от Южна Америка. Представлява изсушената кора на дървото Розово лапачо (Handroanthus impetiginosus), което расте в Амазонската джунгла. Характерно за това дърво е, че натрупва хранителни вещества и минерали като хром, кобалт, желязо, магнезий силиций и др. в продължение на 700 години и ги складира в кората си.
Чаят Лапачо е открит и използван за първи път от инките като отвара и лекарство. В последствие славата му се е разпространила сред местното население на Южна Америка.
Днес Лапачо е предпочитан билков чай с дървесен вкус и нотки на ядки и ванилия навсякъде по света. Проведени са редица научни изследвания за ефекта му за здравето, за който е доказано, че се дължи най-вече на веществото lapachol.
За разлика от чая Йерба Мате, който също произхожда от Южна Америка, Лапачо не съдържа кофеин. Двата вида чай обаче, както повелява традицията в тази част на света, са създадени да се комбинират заедно за максимален лечебен ефект. Чаят от Йерба Мате допълнително активира свойствата на Лапачото, добавяйки и своито полезно действие.
Нека сега да разгледаме някой от лечебни свойства на чая Лапачо.
ПОДХОДЯЩО ЛЕЧЕБНО СРЕДСТВО ПРИ НАСТИНКА И ГРИП
Антимикробните качества на съдържащите се в Лапачото вещества предпазват човешкия организъм от грип и простудни заболявания, унищожавайки патогенните бактерии.
ПОДТИСКА АПЕТИТА ПРИ НАДНОРМЕНО ТЕГЛО
Много проучвания показват връзката между консумацията на чай Лапачо и естественото отслабване. Доказано е, че кората на дървото блокира действието на панкреатичния ензим като по този начин намалява абсорбирането на мазнините и води до загуба на калории.
ИМА ПРОТИВО-ВЪЗПАЛИТЕЛЕН ЕФЕКТ
Чаят от Лапачо може спокойно да се конкурира с куркумата по своите противовъзпалителни свойства. Екстрактът от Лапачо доказано намалява възпаленията с 30 до 50 процента.
ИЗПОЛЗВА СЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ И ПРОФИЛАКТИКА НА РАЗЛИЧНИ БОЛЕСТИ
Болести като диабет, запек, възпаление на пикочния мехур, астма и дори рак са били излекувани с чай от Лапачо. Играе ролята на имуностимулатн както са ехинацеята, женшенът и други, но ги превъзхожда по действие.
ИМА СЛАБИТЕЛЕН ЕФЕКТ
Редовната употреба на чай от Лапачо води до нормализиране на естествената чревна микрофлора и води до редовно и безпроблемно освобождение на червата
СЛУЖИ КАТО ЕСТЕСТВЕН АНТИБИОТИК
ИМА АНТИ-ЕЙДЖИНГ ЕФЕКТ
Изледванията доказват, че натрупването на свободните радикали, причиняващи състаряването, се подтиска от съдържащите се в Лапачото вещества.
ГРИЖИ СЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА КРЪВТА и костния мозък тъй като води до прозводството на повече кръвни телца и повишава притока на кислород, достигащ до всички части на тялото
ПОМАГА ПРИ СЪСТОЯНИЯ като лупус, псориазис и болест на Паркинсон
Как се приготвя чаят Лапачо
Всяка държава има свой начин за приготвяне на чая. Най-базовата рецепта е тази, при която 2 чаени лъжици се сваряват в половин литър вода за около 5 минути, след което чаят се оставя да престои 20-тина минути. Можете да съхраните чая в хладилник за няколко дни.
Колко често и кога да пием чай Лапачо
- Препоръчителната доза е две до три чаши на ден
Може да се приема:
- През целия зимен период/ период на грип
- При проблеми с храносмилането като запек и др.
- При хронична или остра инфекция в тялото