Какво е Матча?
- Матча е прахообразен зелен чай, който се отглежда от хилядолетия в Япония
- Чаят Матча съдържа повече антиоксиданти от обикновения зелен чай, тъй като при него се използват целите листа на чаеното растение (camellia sinensis)
- Известен е в цял свят като един от най-качествените и вкусни видове зелен чай
- От векове Матча е неизменна част от японските чайни церемонии, но през последните години става известен в цял свят и днес можете да го откриете в кухнята на много страни в чаени латета, смутита, десерти, закуски и други
Удивителни ползи за здравето, които ще ви донесе чаят Матча:
- Увеличава притока на енергия в тялото
- Подобява фокуса и мозъчната функция
- Съдържание голямо количество антиоксиданти – повече от обикновения зелен чай
- Стимулира метаболизма, изгаря калориите и потиска апетита
- Подобрява имунната система
- Супер здравословен заместител на кафе
- Подобрява еластичността на кожата – прави кожата сияйна
Приготвяне на матча с японска бамбукова бъркалка (чазен) и бамбукова лъжичка (чашаку)
Поставете 1 мерителна лъжичка за матча (чашаку) в широка чаена чаша или купа. Добавете 70-100 ml гореща, но не преварена вода (70-80 °C) и разбъркайте внимателно с „W“-образно движение за около 10 секунди с бамбукова бъркалка, докато чаят се разтвори напълно.
Приготвяне на матча без бамбукова бъркалка и лъжичка
Поставете 1/4 чаена лъжичка матча в чаша или купа, добавете 70-100ml гореща, но не преварена вода (70-80 °C), разбъркайте с бъркалка за мляко или обикновена метална бъркалка, докато получите желаната кремообразна субстанция.