Японски зелен чай Матча

Какво е Матча?

  • Матча е прахообразен зелен чай, който се отглежда от хилядолетия в Япония
  • Чаят Матча съдържа повече антиоксиданти от обикновения зелен чай, тъй като при него се използват целите листа на чаеното растение (camellia sinensis)
  • Известен е в цял свят като един от най-качествените и вкусни видове зелен чай
  • От векове Матча е неизменна част от японските чайни церемонии, но през последните години става известен в цял свят и днес можете да го откриете в кухнята на много страни в чаени латета, смутита, десерти, закуски и други

Удивителни ползи за здравето, които ще ви донесе чаят Матча:

  • Увеличава притока на енергия в тялото
  • Подобява фокуса и мозъчната функция
  • Съдържание голямо количество антиоксиданти – повече от обикновения зелен чай
  • Стимулира метаболизма, изгаря калориите и потиска апетита
  • Подобрява имунната система
  • Супер здравословен заместител на кафе
  • Подобрява еластичността на кожата – прави кожата сияйна

Приготвяне на матча с японска бамбукова бъркалка (чазен) и бамбукова лъжичка (чашаку)

Поставете 1 мерителна лъжичка за матча (чашаку) в широка чаена чаша или купа. Добавете 70-100 ml гореща, но не преварена вода (70-80 °C) и разбъркайте внимателно с „W“-образно движение за около 10 секунди с бамбукова бъркалка, докато чаят се разтвори напълно.

Приготвяне на матча без бамбукова бъркалка и лъжичка

Поставете 1/4 чаена лъжичка матча в чаша или купа, добавете 70-100ml гореща, но не преварена вода (70-80 °C), разбъркайте с бъркалка за мляко или обикновена метална бъркалка, докато получите желаната кремообразна субстанция.