Интересни факти за чая Улун

факти за улун

Чаят Улун е известен още като „ву лонг чай“. Другите имена за Улун са кафяв чай и „рок чай“. Най-добрият чай Улун произхожда от Китай, но днес се отглежда и в Тайван и Дарджилинг. Китайските сортове ни дават по-тъмна и „дървесна“ чаша за дегустация, докато тайванските сортове произвеждат по-лека и по-цветна чаша.

Чаят Улун се прави от същото растение като другите чайове – Camellia sinensis. В 250 мл чай Улун се съдържат приблизително 37 мг кофеин, което е повече от съдържанието на кофеин в зеления чай и по-малко от това в черния чай.

Чайовете Улун са частично окислени и тяхното ниво на окисляване може да бъде от 8 до 85%. По -малко окислените чайове имат по-светъл или златист цвят, докато по-окислените чайове имат по-тъмен или кафяв или оранжев цвят.

Вкусът и ароматът на Улун чай могат да варират в зависимост от мястото, където се отглежда. По кое време се бере и как се обработва. Специалното нещо при чая Улун е, че той може да се запарва многократно и се твърди, че вкусът му се подобрява с всяко повторно приготвяне.

Популярните сортове Улун чай са чай Уи, Формоза Улун, Ти Куан Ин и Пучонг. Всеки от тях предлага на потребителите на чай различни характеристики, плътен вкус и много ползи за здравето.

Чаят Улун е много полезен за отслабване, точно като зеления чай. Той съдържа растителни полифеноли, които могат да помогнат за отслабване и намаляване на стреса. Полифенолите активират определени ензими, като по този начин подобряват функциите на мастните клетки в тялото. Има няколко проучвания, които доказват, че приемът на чая Улун води до по-голямо изгаряне на калории от зеления чай. Смята се, че пиенето на 4-5 чаши чай Улун дневно може да увеличи метаболизма на тялото и изгарянето на мазнините.

Полифенолното съединение в чая Улун също е отговорно за премахването на свободните радикали в тялото ни. Пиенето на чай Улун предпазва тялото ни от рак, сърдечни проблеми, холестерол, ревматоиден артрит и невродегенерация.

Чаят Улун може да помогне при лечението на диабет тип 2, като регулира нивата на кръвната захар. Антиоксидантите в Улун, който идват от полифенолите, правят чудеса за преработването на захарта. Също така е известно, че високият прием на Улун чай е свързан с риска от поява на диабет.

Високото ниво на антиоксиданти в Улун чай предотвратява косопада. Този чай прави косата по-гъста, по-лъскава, мека и блестяща. Казват също, че е полезен за кожата ни, тъй като потиска различни алергични реакции и лекува увредената кожа. Според научни експерименти пациентите с диагноза екзема биха имали добър ефект от пиенето на 3 чаши чай Улун дневно.

Антиоксидантите, присъстващи в чая Улун, предпазват зъбите от кариес, укрепват костната структура, предотвратяват остеопорозата и насърчават нормалния, здравословен растеж на човешкото тяло.

Статията е преведена от:

Facts one should know about Oolong Tea