Чаена церемония у дома

чаена церемония у дома
Древното японско изкуство на чаената церемония или “чанойу” е свързано с приготвянето, сервирането и пиенето на зелен чай матча.
То стъпва върху дзен философията, като се фокусира върху култивирането на четири ключови качества – внимание, уважение, чистота и хармония.
Провеждането на матча церемония у дома е пътуване към спокойствието. Докато практикувате, може да откриете, че ритуалът се превръща в съзнателна пауза в деня ви, момент, в който да оцените простата красота на чаша чай. Прегърнете церемонията с отворено сърце и оставете матча да ви отведе до място на хармония и присъствие.
Пренасянето на тази вековна традиция във вашия дом може да бъде възнаграждаващо изживяване, което да създаде у вас усещането за спокойствие и свързаност.
Следва ръководство стъпка по стъпка за създаване на ваша собствена матча церемония:
Стъпка 1: Съберете необходимите аксесоари
За автентична матча церемония ще ви трябват следните матча аксесоари:
Купа (ЧАВАН): Изберете широка, плитка купа, за да улесните процеса на разбъркване.
Бамбукова бъркалка (ЧАСЕН): Тази специална бамбукова бъркалка помага за постигане на пенлива консистенция, характерна за матча.
Бамбукова лъжичка (ЧАШАКУ): Използвайте я, за да измерите точното количество матча.
Сито (ФУРУЙ): С него ще пресеете матчата като отстраните дребните бучки, осигурявайки гладка консистенция.
Чайник: Заварете вода и я оставете да се охлади до 80°C Можете да проверите температурата с термометър или да изчакате от 3 до 5 минути след завирането на водата.
Матча на прах: Изберете висококачествена церемониална матча за най-добър вкус.
Стъпка 2: Създайте свещено пространство
Определете тихо и чисто място за вашата церемония. Подредете аксесоарите внимателно и с намерение и повишена концентрация.
Стъпка 3: Измерете количеството матча
С помощта на бамбуковата лъжичка отмерете 1-2 лъжички (около 1-2 грама) матча на прах и го пресейте в купата, за да осигурите копринена текстура.
чаена церемония у дома
Стъпка 4: Добавете вода
Загрейте водата до подходящата температура. Изсипете около 60-80 мл гореща вода в купата върху пресятата матча.
Стъпка 5: Разбийте с прецизност
С помощта на бамбуковата бъркалка разбъркайте бързо течността във формата на “W” или “M”, докато се образува пенлив слой отгоре. Това трябва да отнеме около 15-30 секунди.
Стъпка 6: Оценете аромата
Отделете малко време, за да оцените богатия умами аромат на прясно разбърканата матча.
Стъпка 7: Поднесете до устните си и отпийте
Задръжте купата с матча с две ръце и я поднесете бавно към устните си. Отпивайте на малки глътки, наслаждавайки се на вкуса и текстурата на чая.
Стъпка 8: Благодарете
След като отпиете от чая матча, отделете малко време, за да помислите върху преживяването с благодарност. Чайната церемония не е само за напитката; става дума за осъзнаване, свързаност и признателност.
Стъпка 9: Почистете и съхранявайте
Изплакнете аксесоарите за матча с вода и ги подсушете старателно. Съхранявайте вашата матча на хладно и тъмно място, а аксесоарите на чисто и свещено място до следващата ви церемония.